Kalokeri Apallou

Τύπος: Summer bar

Design: Άννα Παράσχου

Το καλοκαίρι του 2022 αναλάβαμε το φυτοτεχνικό σχεδιασμό και κατασκευή του summer bar Kalokeri Apallou. Με θέα την παραλία της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή που παλαιότερα βρίσκονταν τα ιστορικά καρνάγια της πόλης, το Kalokeri Apallou αποτελεί ένα meeting point με καλιφορνέζικη αισθητική και boho style.

Σχεδίαση

Με στόχο να διατηρήσουμε την ανάλαφρη αισθητική του μαγαζιού, η ομάδα μας αποφάσισε να εμπλουτίσει το πρανές που διαχωρίζει το bar από την κύρια σάλα υποδοχής με είδη των οποίων τα στελέχη κινούνται με το πέρασμα του ανέμου, δίνοντας έναν χορευτικό τόνο στη σύνθεση. Για το συγκεκριμένο project επιλέχθηκαν πόες και βολβοί που ανθίζουν κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, ώστε να προσδώσουμε και μια νότα χρώματος στο στεγνό παραθαλάσσιο τοπίο. Η σύνθεση βασίστηκε στις πόες Gaura lindheimeri και Verbena bonariensis, φυτά τα οποία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ανθίζουν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερους πόρους για την ανάπτυξη τους. Ένας ακόμα παράγοντας που καθόρισε τη φυτική παλέτα ήταν η σύσταση του εδάφους. Στο σημείο της φύτευσης, το χώμα ήταν πηλώδες και δεν υπήρχε δυνατότητα εξωραϊσμού του, συνεπώς αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε αρωματικά φυτά, τα οποία κατά τα φαινόμενα θα ήταν ιδανικά για μια παραθαλάσσια σύνθεση, καθώς δεν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή αποστράγγιση, ειδικά στο κάτω μέρος του πρανούς. Η οριοθέτηση του χώρου έγινε με μία μπορντούρα από πικροδάφνες, οι οποίες αντέχουν την αλατότητα του νερού, αναπτύσσονται γρήγορα μετά την εδραίωση τους και ανθίζουν ασταμάτητα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε με το πέρασμα του χρόνου τα φυτά να προσδώσουν μια αίσθηση απομόνωσης και ιδιωτικότητας.

Κατασκευή

Κατασκευαστικά, η πρόκληση ήταν μεγάλη για δύο λόγους. Πρώτον, ο χρόνος κατασκευής ήταν εξαιρετικά περιορισμένος και δεύτερον κληθήκαμε να πραγματοποιήσουμε τις φυτεύσεις στα μέσα του Ιουλίου, με τη θερμοκρασία σταθερά πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η ομάδα μας κατάφερε να συντονίσει με επιτυχία τις διαδικασίες της μεταφοράς, αποθήκευσης και τοποθέτησης των φυτών πετυχαίνοντας τις μικρότερες δυνατές απώλειες φυτικού υλικού. Όλα τα φυτά κατέφθασαν στο σημείο τις πρώτες πρωινές ώρες και αποθηκεύτηκαν σε σκιερό μέρος. Μετά τη φύτευση πραγματοποιήθηκε ένα σχολαστικό πότισμα με άφθονο νερό σε κάθε φυτό, ενώ εγκαταστάθηκε και αυτόματο δίκτυο ποτίσματος με σταλακτηφόρο σωλήνα, ώστε τα φυτά να ποτίζονται κατά τις θερμές μέρες του καλοκαιριού.