Γήπεδο ΔΕΛΑΣΑΛ

Τύπος: Περιβάλλον χώρος σχολείου

Design: Νίκος Ορφανίδης

Την άνοιξη του 2022 η διεύθυνση του κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ μας εμπιστεύτηκε το σχεδιασμό και την κατασκευή του περιβάλλοντα χώρου ενός από τους πολλούς αθλητικούς χώρους του σχολείου. Υποδεχτήκαμε το project αυτό με μεγάλο ενθουσιασμό και ευθύνη, καθώς η ιστορία του σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον, καθώς μέχρι το 2000 στην ιδιοκτησία του κολλεγίου βρίσκονταν το επονομαζόμενο δάσος του Ρετζικίου, ένας από τους ομορφότερους βοτανικού κήπους της Θεσσαλονίκης.

Σχεδίαση

Ο χώρος επιφάνειας 200τμ που κληθήκαμε να επαναδιαμορφώσουμε, φιλοξενούσε παλαιότερα μια δενδροστοιχία από Αριζόνες, οι οποίες απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας. Σχεδιαστικά, ο πολύπλευρος χαρακτήρας του έργου αποτέλεσε πρόκληση για την ομάδα μας. Αποφασίσαμε πως ο κήπος ο οποίος θα αναπτύσσονταν στο χώρο θα έπρεπε να αποτελείται από γνωστά φυτά της μεσογειακή χλωρίδας, ώστε να δίνει το αίσθημα της οικειότητας στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, και ταυτόχρονα να μπορεί να λειτουργήσει και ως εκπαιδευτικός χώρος, φέρνοντας τα παιδιά κοντά στα βασικότερα φυτά που συναντάμε στη χώρα μας. Παράλληλα, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τη φιλοσοφία των νατουραλιστικών και οικολογικών φυτεύσεων, στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας φυτοκοινότητας, στην οποία οι σχέσεις μεταξύ των φυτικών ειδών θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αειφορική εξέλιξη του χώρου μέσα στα επόμενα χρόνια. Πρόθεση μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν κήπο, ο οποίος μετά την ενηλικίωση των φυτών δεν θα είχε απαιτήσεις ποτίσματος, θα είχε αισθητικό ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια του έτους και θα ενίσχυε την ύπαρξη της οφέλιμης πανίδας. Όσον αφορά τα φυτικά είδη, αποφασίστηκε ότι η στενόφυλλη λεβάντα, θα αποτελούσε το δομικό λίθο της φυτοκοινότητας. Σε αυτή τη μήτρα από λεβάντες, προστέθηκαν αρκετά είδη μεσογειακών υποθάμνων, όπως δενδρολίβανα, ασφάκες, αρτεμισίες και φασκόμηλα και τεύκρια, πόες και τέλος ψηλά αγρωστώδη, τα οποία θα αυξαναν το αισθητικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Κατασκευή

Η κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Μετά την απομάκρυνση της δενδροστοιχίας που προϋπήρχε στο χώρο, προσθέσαμε στο έδαφος ένα μίγμα άμμου και πέτρας, ώστε να βοηθήσουμε την αποστράγγιση των υδάτων αλλά και να μειώσουμε το ποσοστό της οργανικής ύλης στο έδαφος. Στη συνέχεια το υπόστρωμα αναμίχθηκε, ισοπεδώθηκε και οργώθηκε εκ νέου, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή διαπερατότητα του εδάφους. Τα 765 φυτά που χρησιμοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν στο σχολείο και αποθηκεύτηκαν σε σκιερό σημείο. Για να είμαστε σίγουροι για την τήρηση των αποστάσεων φύτευσης και την ομαλή ροή της φύτευσης, στο χώρο στήθηκε κάναβος με μάτι 900mm*900mm και τα φυτά τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους. Χάρη στην σχολαστική προετοιμασία του εδάφους, η φύτευση πραγματοποιήθηκε ταχύτατα. Μετά την ολοκλήρωση της, τα φυτά ποτίστηκαν με άφθονο νερό, ώστε να πάρουν τη θέση τους στο χώρο. Στο σημείο τοποθετήθηκε και αυτόματο σύστημα ποτίσματος με 500 μέτρα σωλήνα και σταλάκτες 4 λίτρων εκατέρωθεν του κάθε φυτού, για να εξασφαλισθεί η ομοιόμορφη ανάπτυξη της ρίζας. Το αυτόματο σύστημα ποτίσματος θα χρησιμοποιηθεί για 2 χρόνια, μέχρι την ενηλικίωση των φυτών και την δημιουργία σχέσεων φυτοκοινότητας μεταξύ τους.