Γιατί χλοοτάπητας

Όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο άρθρο, το αγγλικό μοντελο κήπου είναι αυτό το οποίο κυριαρχεί σε πολλές μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με αυτό, κύριο δομικό στοιχείο του κήπου αποτελεί ο χλοοτάπητας, του οποίου η συντήρηση είναι εξαιρετικά εντατική, αφού το όνειρο του τέλειου γκαζόν απαιτεί πολλές ώρες κουρέματος, λίπανσης, φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας. Πάμε λοιπόν να δούμε για ποιους λόγους το γκαζόν παραμένει τόσο δημοφιλές.

Η προμήθεια και εγκατάσταση χλοοτάπητα αποτελεί μια εύκολη διαδικασία.Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης του, υπάρχουν στην αγορά πολλές εταιρείες οι οποίες εξειδικεύονται στην παραγωγή χλοοτάπητα και έχουν πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων. Θερμόφιλες και ψυχρόφιλες ποικιλίες είναι διαθέσιμες για το κοινό, οπότε είναι εύκολο να βρεις κάποιο προΪόν που ταιριάζει στο εκάστοτε έργο και πελάτη. Παράλληλα, το γκαζόν αποτελεί την εύκολη λύση και για τις εταιρείες κατασκευής κήπων. Η εξειδίκευση και ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για τη σχεδίαση και φύτευση μιας κοινότητας φυτών σε ένα έργο, απαιτεί τη μελέτη πολλών παραμέτρων, οι οποίες πρέπει να εκτιμηθούν σωστά για να προκύψει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, οι αστοχίες οι οποίες μπορεί να προκύψουν κατά την εγκατάσταση του χλοοτάπητα είναι λίγες και σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Εκτός από την εύκολη λύση, υπάρχει η πεποίθηση ότι το γκαζόν είναι και η φθηνότερη λύση. Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, η βιομηχανία του γκαζόν είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και η τοποθέτηση του μια εύκολη διαδικασία. Αυτή η μαζικότητα έχει ως αποτέλεσμα μια χαμηλή τιμή για την προμήθεια και εγκατάσταση χλοοτάπητα. Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Με την εγκατάσταση του χλοοτάπητα, απαραίτητη είναι και η εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, ειδάλλως το γκαζόν μας πολύ νωρίς θα μετατραπεί σε λιβάδι αγριολούλουδων. Παρεμπιπτόντως, το νερό το οποίο απαιτείται για τη συντήρηση μιας ψυχρόφιλης ποικιλίας χλοοτάπητα στη Βόρεια ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το 1 κυβικό ανά τετραγωνικό! Επιπλέον για τη συντήρηση του χλοοτάπητα απαραίτητο είναι ένα εξειδικευμένο, η και όχι, συνεργείο κηπουρικής, που θα παλεύει ες αεί για να τον διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τα παραπάνω είναι τα κρυφά κόστη, τα οποία κάποιος θα πρέπει να συνυπολογίσει, όταν θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κήπο τους.

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγο επιλογής του χλοοτάπητα, ο οποίος είναι βαθύτερος από τους προηγούμενους δύο που αναλύθηκαν εκτενώς, είναι ο ψυχολογικός. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που του χλοοτάπητα είναι πως προσφέρει έτοιμο αισθητικό αποτέλεσμα αμέσως μετά την εγκατάσταση του, σε αντίθεση με τα φυτά, τα οποία για να ενηλικιωθούν μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια. Επιπλέον, μια μεγάλη έκταση χλοοτάπητα δημιουργεί στους ανθρώπους μια αίσθηση ασφάλειας. Το στοιχείο αυτό είναι θα έλεγε κανείς αποτυπωμένο στο γενετικό υλικό των ανθρώπων, από τα προϊστορικά χρόνια όταν οι κυνηγοί πρόγονοι μας ήθελαν ένα τοπίο ανοικτό, για να νιώθουν ότι ελέγχουν το περιβάλλον γύρω τους. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους η δημοτικότητα του γκαζόν παραμένει στα ύψη ακόμα και στις μέρες μας. Όμως, για τη σχεδίαση του κήπου μας υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές. 

 

info@atwa.gr